Radisson Blu Scandinavia

The Radisson Blu Scandinavia (Gothenburg) has undergone a dramatic interior renovation centred around the heart of the hotel – a vast interior atrium overlooked by guest rooms and surrounded by perimeter skylights. The atrium features a bar and café, alongside multi-purpose areas and pre-function spaces.


The interior designer at Lundwall Architects worked with Lighting Design Collective to craft a balanced atmosphere, revealing transparencies, integrating lighting into latticed furniture, highlighting textures and playing with reflections.

The atrium includes a series of canopies, intended to look like a collection of arches, that lower the height of the space in some areas to create a more intimate feel. Tracks fitted with Reggiani’s Yori projectors have been integrated into the canopies, providing gentle illumination to the spaces below. “Because it is a very big space, the canopies help to create open rooms within the space, and we integrated lighting into them,” says Barbare Rodriguez, lighting designer at LDC. 


Surface mounted Yori and recessed Mood downlights from Reggiani are installed throughout the entrance floor, to welcome guests and ultimately guide them towards the dominant feature of the new renovation, the huge suspended light structure that sits above the canopies. Designed to suit the large scale of the atrium, while functioning as a data-driven ambient communicator, the structure generates luminosity through light patterns, forming an abstract landscape with smooth movements linked to real-time meteorological data.

Products from: Reggiani, Skandal Technologies

Lighting design: Lighting Design Collective

Electrical engineering: Rejlers

Controls & programming (Feature): Control Dept.

Photo: Photography & Sons Co.

< BACK